Civitas Christiana is niet verbonden aan het Kremlin: de desinformatie van Huib Modderkolk weerlegd

Huib Modderkolk. Bron afbeelding: NPO / Buitenhof.

Civitas Christiana is niet verbonden aan het Kremlin: de desinformatie van Huib Modderkolk weerlegd

THEMA'S:

Stichting Civitas Christiana komt ten sprake in een nieuw boek van onderzoeksjournalist Huib Modderkolk. We zouden banden hebben met het Kremlin. Het tegendeel is waar.

Civitas Christiana

In Dit wil je écht niet weten schrijft Modderkolk over onze acties tegen Pim Lammers en de Week van de Lentekriebels. Die worden gevoerd door stichting Civitas Christiana. Deze stichting is onderdeel van het internationale netwerk Traditie, Familie en Privé-eigendom.

Kremlin

Tot zover klopt het verhaal. Maar dan citeert Modderkolk onderzoeker Jelle Postma: “En dit rechts-conservatieve netwerk heeft vertakkingen naar het Kremlin en de Russisch-orthodoxe kerk.”

Het bewijs ontbreekt

Modderkolk noch Postma geven bewijs voor deze bewering. Dat bewijs bestaat dan ook niet. Stichting Civitas Christiana en TFP zijn nooit op enige manier verbonden geweest aan het Kremlin of de Russisch-orthodoxe kerk (die via de FSB onder controle staat van het Kremlin).

TFP is juist anti-Kremlin en zeer kritisch op Poetin

De TFP is tijdens de Koude Oorlog opgericht door prof. Plinio Corrêa de Oliveira met als doel het bestrijden van het communisme. De TFP heeft altijd ondubbelzinnig het Kremlin veroordeeld, ook in tijden dat progressieve stemmen pleitten voor een ‘ontdooiing’ in de Oost-West-relaties.

Rusland blijft dwalingen verspreiden

In de optiek van de TFP – en dus van Civitas Christiana – is het communisme niet verdwenen na de val van de Sovjet-Unie. Het heeft in de woorden van prof. Plinio Corrêa de Oliveira een “metamorfose” ondergaan en wordt voortgezet in genderideologie, multiculturalisme – maar ook in een internationale alliantie van China, Iran en Rusland.

Poetin is niet de verdediger van beschaving

Civitas Christiana en TFP hebben dan ook de Russische invasie van Oekraïne van meet af aan veroordeeld: lees de Verklaring tegen de onrechtvaardige agressie van Rusland tegen Oekraïne. Wij hebben uitvoerig gewezen op het feit dat Poetin geen Karel de Grote is die de beschaving herstelt, maar dat hij daarentegen uit is op de vernietiging van het Westen.

Poetins inspiratie is niet christendom maar communisme

Het christendom, de grondslag van onze Westerse beschaving, zegt Poetin helemaal niets, zo bleek tijdens het interview met Tucker Carlson. Poetin laat zich eerder inspireren door het Sovjet-communisme, zo bleek tijdens hetzelfde interview.

Jelle Postma

Volgens Jelle Postma hebben conservatief Amerika en Rusland “de handen ineengeslagen” om Europa te bewerken. Wat dit netwerk ook moge zijn, Civitas Christiana en TFP maken daar geen onderdeel van uit. We hebben dus ook niets van doen met Aleksej Komov, door Modderkolk genoemd als “oprichter van WCF Rusland”, dat “in verband staat met het rechts-conservatieve TFP”.

Kremlin-steun aan ons is ondenkbaar

Waar is het bewijs van dit “verband”? Zijn er geldstromen? Gedeelde deelname aan conferenties? Gezamenlijke verklaringen? De feiten ontbreken. Het is volstrekt ondenkbaar dat het Kremlin ooit zou samenwerken met een beweging als de TFP, die publiekelijk en ondubbelzinnig de Russische misdaden in Oekraïne veroordeelt.

Onderzoek

Van een onderzoeksjournalist als Huib Modderkolk had je toch enig onderzoek naar Civitas Christiana verwacht. Bijvoorbeeld door "Rusland" in te voeren als zoekopdracht onze website. Dat levert tientallen artikelen op die geen twijfel laten over onze houding ten opzichte van het Kremlin.